Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

News

Kuala Lumpur, 26 November 2021 - Telah berlangsung Taklimat Sesi Libat Urus Bersama Pusat Belia Antarabangsa yang dikendalikan oleh Bahagian Dasar dan Strategik, Kementerian Belia Dan Sukan dan kerjasama Majlis Belia Malaysia hari ini dengan penglibatan seramai 70 orang belia dari universiti luar negara, institusi pengajian tinggi awam dan antarabangsa serta persatuan/pertubuhan belia.
Sesi yang bertujuan mendapatkan cadangan, usul dah hasrat belia dalam memetakan perancangan pembangunan belia untuk tempoh 10 tahun akan datang dalam Model Baharu Pembangunan Belia 2030.
Rasionalnya model ini setelah mengambilkira aspek utama dalam meningkatkan sosioekonomi; mengurangkan masalah sosial; memperkukuhkan ekosistem pembangunan belia; melahirkan warganegara belia yang aktif dan berdaya tahan serta memanfaatkan penggunaan teknologi yang berkembang pantas.
Idea, saranan dan pandangan dalam platform ini amat penting dalam pelaksanaan pembangunan negara dan fokus bidang yang signifikan dengan peranan belia. Ini kerana belia adalah tunggak dan aset negara yang turut memainkan tanggungjawab penting untuk merencanakan pembangunan negara.
Ucaptama telah disempurnakan oleh YBrs.Dr. Mohamed Maliki Mohamed Rapiee, Pengarah Pusat Belia Antarabangsa (IYC) dan taklimat disampaikan oleh Puan Musyrifah Binti Elias dari Bahagian Dasar dan Perancangan Strategik, Kementerian Belia dan Sukan, KBS.

Kuala Lumpur, 18 November 2021 - Persefahaman (MoU) telah ditandatangani oleh YBrs. Dr. Hj.Mohamed Maliki Mohamed Rapiee, Pengarah Pusat Belia Antarabangsa bersama En. Aminuddin bin Mohamad, Ketua Pegawai Eksekutif Pasaraya Pak Aji dengan disaksikan oleh YB Dato' Haji Kamarudin Jaffar, Timbalan Menteri Luar Negeri merangkap Ahli Parlimen Bandar Tun Razak.

Majlis turut dihadiri oleh Muhamad Adli Salihin bin Samsudin, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Pertanian Bandar, Jabatan Pertanian Malaysia; Ustaz Mohd Arif bin Abdul Samat, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI); Tuan Hj. Abdul Murat bin Abdul Wahab, Pengerusi Masjid Saidina Othman Ibn Affan.

Program Pertanian Bandar yang dirintis oleh Pusat Belia Antarabangsa (IYC) sejak tahun 2016 merupakan inisiatif IYC untuk menggerakkan projek yang dapat memberi manfaat kepada semua golongan masyarakat dalam mendepani isu-isu keselamatan dan kualiti makanan, sifar lapar dan masyarakat bandar yang mampan

sepertimana yang digariskan dalam Matlamat Pembangunan Lestari (SDG).

Komitmen IYC dalam menyantuni golongan tersebut telah disambut baik oleh

pihak Kementerian Belia dan Sukan (KBS) apabila IYC telah diberi kepercayaan

menggerak dan membimbing golongan belia bandar dan komuniti melaksanakan

Program Youth Agrocity.

Program ini mendapat kerjasama erat daripada Jabatan Belia dan Sukan Negara (JBSN) KBS, Jabatan Belia dan Sukan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JBSWPKL) dan Bahagian Pertanian Bandar, Jabatan Pertanian Kuala Lumpur/Putrajaya.

Program Youth Agrocity telah berjayadilaksanakan di Masjid Saidina Othman Ibn Affan, Bandar Tun Razak, PPR Seri

Cempaka, Pantai Dalam dan Kompleks Rakan Muda Bukit Kiara.

Hari ini penglibatan Pasaraya Pak Aji dalam memasarkan hasil pertanian bagi program ini dilihat sebagai pengiktirafan hasil kerja para peserta program yang memberi impak besar ke atas semangat mereka untuk meneruskan program pertanian bandar.

Dengan adanya kerjasama daripada semua pihak berkenaan, program ini diharap dapat menggalakkan lebih ramai masyarakat bandar melaksanakan projek pertanian di kawasan masing-masing.

#IYCMalaysia

#LeavingNoOneBehind

#KeluargaMalaysia

#kitajagakita

#agrocity

Subcategories

MAKLUMAN TERKINI

 

 

Makluman  

 

 

 

 

Kini semuanya lebih mudah untuk mengetahui tentang kemudahan dan promosi yang ditawarkan oleh IYC di era digital.
Pelanggan boleh berurusan secara terus dengan kami bagi urusan tempahan dan pertanyaan tentang
pakej- pakej istimewa melalui aplikasi 'Online Chat' (Whatsapp dan Telegram).

Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform
'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

Go to top