Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

SEJARAH

Pusat Belia Antarabangsa (IYC) ditubuhkan oleh kerajaan melalui keputusan Jemaah Menteri pada 6 Februari 1985 dan dirasmikan pada 16 April 1988 oleh YAB. Perdana Menteri Malaysia (Y.A.Bhg. Tun Dr. Mahathir Mohamed).

Seorang Tan Sri Kampo Harada (Mendiang) dari Nihon Shuji Educational Federation, Jepun telah bersetuju menderma 1 Billion Yen (RM10 Juta) pada tahun 1985 kepada kerajaan Malaysia bagi tujuan membina Pusat Belia Antarabangsa yang dimaksudkan. Pusat Belia Antarabangsa telah ditubuhkan di bawah Akta Syarikat 1965 [Akta 125]. Walaupun ia didaftarkan di bawah Akta Syarikat, tetapi ia bersifat sebagai sebuah Syarikat Berhad Menurut Jaminan (Company Limited by Guarantee and Not Having A Share Capital), berorientasikan perkhidmatan (Service Oriented) dan tidak mencari keuntungan.

Dari segi sejarahnya, termeterai perjanjian persefahaman di antara penderma dan kerajaan di mana kerajaan Malaysia dikehendaki memberi peruntukan tahunan untuk mengurus dan mentadbir IYC, manakala Ketua Setiausaha Kementerian (Kebudayaan) Belia dan Sukan Malaysia atas sifat jawatannya bertanggungjawab menjaga kepentingan kerajaan dengan mengetuai Lembaga Amanah tersebut sebagai Pengerusi.

Persetujuan tersebut tercatat di dalam kertas Kabinet bertarikh 6 Februari 1985. Ahli Lembaga Amanah YPBA terdiri daripada 11 orang, 6 dari Malaysia (termasuk Pengerusi) dan 5 dari Nihon Shuji Education Foundation, Japan (termasuk Naib Pengerusi).

MAKLUMAN TERKINI

 

 

Makluman  

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2022
Seluruh warga IYC mengucapkan selamat menyambut Tahun Baharu 2022 kepada seluruh rakyat Malaysia.

 

 

 

 
 
Pelawaan adalah dibuka kepada semua Kontraktor Bumiputera yang berpengalaman, berkelayakan dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dalam bidang berkenaan bagi melaksanakan kerja-kerja seperti berikut:

Untuk maklumat lanjut, Sila klik disini

 

Kini semuanya lebih mudah untuk mengetahui tentang kemudahan dan promosi yang ditawarkan oleh IYC di era digital.
Pelanggan boleh berurusan secara terus dengan kami bagi urusan tempahan dan pertanyaan tentang
pakej- pakej istimewa melalui aplikasi 'Online Chat' (Whatsapp dan Telegram).

Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform
'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

Go to top