Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

KUALA LUMPUR, 14 Jun 2017 – Bulan Ramadan terus diimarahkan dengan program seminar motivasi untuk kakitangan IYC dengan tajuk “Khalifah Dalam Kerja: Tingkatkan Motivasi Kerja Melalui Rasa Kehambaan dan Ketuhanan Dalam Mencari Rezeki”. Seminar ini telah dikendalikan oleh En. M.K. Fuad  Hj. Che Ab. Razak (Che E) dari Asas Insan Resources & Training pada 13 Jun (Selasa) bertempat di bilik Cempaka, IYC.

Seminar ini diadakan adalah bertujuan untuk memupuk kesedaran tentang kepentingan dan kaitan motivasi kerja dengan sifat amanah melalui rasa kehambaan dan ketuhanan dengan erti kata lain peningkatan kecerdasan kerohanian dapat menjadikan seseorang itu lebih produktif dalam melakukan sesuatu pekerjaan tidak kira dimana berada pada setiap masa.

Umat islam juga telah diajar Nabi SAW untuk bangun seawal pagi dan bersemangat untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua lapangan pekerjaan setiap hari. Ini kerana paradigma orang Mukmin sentiasa bertitik tolak kepada buat sesuatu untuk mencapai reda ALLAH dan sehabis baik, kerana ALLAH sukakan hamba-Nya yang tekun dan bersungguh-sungguh dalam bekerja. Seolah-olah bekerja di atas tikar sejadah. 

Sebagaimana sabda Rasulullah SAW dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi dan At-Tabrani, “Sesungguhnya ALLAH mengasihi seseorang yang apabila melakukan sesuatu kerja, dia melakukannya dengan tekun.”

Maka, bagaimana cara bekerja yang dapat dinilai sebagai ibadah di sisi Allah SWT? Beberapa syarat perlu dipatuhi bagi menilai sesuatu pekerjaan itu sebagai ibadah iaitu; Niat bekerja karena Allah SWT, bekerja berlandaskan keimanan dan ketaqwaan, tidak meninggalkan ibadah yang wajib, jenis pekerjaannya halal dan tidak ada unsur kemaksiatan, Profesional dan bertanggungjawab terhadap pekerjaan dan ikhlas dalam bekerja. Dalam hal ini, konsep bekerja sebagai ibadah perlu dihayati dan diamalkan. Namun, untuk dikira sebagai ibadah, tentunya ia perlu menepati ciri budaya kerja cemerlang dan ikhlas diniatkan semata-mata kerana Allah. 

Justeru, sebagai seorang pekerja terutamanya Mukmin perlulah sentiasa memperbaiki diri untuk menjadi seorang pekerja yang baik dan tekun. Pamerkan kerja dengan sempurna dan sentiasa berusaha memperbaiki mutu kerja dari semasa ke semasa bagi memperolehi redha Allah dalam mencapai kecemerlangan diri dan organisasi.  

Disediakan oleh: Dewi Yusmalaila binti Muhamad

E-mel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting oleh: Hazila binti Kamaruddin

E-mel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

MAKLUMAN TERKINI

Makluman  

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

Go to top
BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable