Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

News

Kuala Lumpur, 18 Mei 2019 - Pusat Belia antarabangsa (IYC) telah menganjurkan program “We Love Ramadan” pada 25 Mei 2019 (Sabtu) di IYC. Program ini adalah merupakan program inisiatif di bawah aktiviti Rakan Muda Ramadan pada tahun ini.  

Program ini telah disertai oleh seramai 75 orang peserta yang terdiri daripada pelajar tempatan dan antarabangsa seperti dari Turkey, Bangladesh, Maldives dan Somalia yang datang dari beberapa buah universiti kerajaan seperti UM dan UPM serta dari institusi pengajian tinggi swasta iaitu Kolej MASA. Selain itu juga aktiviti dan program ini turut disertai oleh ahli keluarga dan kakitangan IYC.

Para peserta program diajar untuk menyediakan bubur lambuk yang merupakan makanan tradisi yang selalu dimasak pada bulan puasa. Ini termasuklah daripada penyediaan bahan masakan sehingga kaedah memasak serta pembungkusan bubur lambuk ini. Bubur lambuk ini kemudianya diedarkan kepada orang ramai di sekitar kawasan Sogo dan Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

Para peserta program rata – rata berpuas hati menyertai program ini kerana ia merupakan program pertama kali disertai oleh mereka dan ia satu program yang baik untuk mengeratkan hubungan diantara kakitangan IYC dan pelajar – pelajar yang juga merupakan sukarelawan IYC.

 

Disediakan oleh : Mohd Fauzi B. Khalip

E-mel  : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Jakarta, 28 Februari 2019 – Satu Majlis Kunjung Hormat kepada H.E Kung Phoak, Timbalan Ketua Setiausaha ASEAN di Ibu Pejabat ASEAN, Jakarta Indonesia daripada Delegasi ASIA SPEAKS telah diadakan pada 27 Februari 2019.

Rombongan ini telah diketuai oleh YBhg. Dr. Mohamed Maliki Mohamed Rapiee, Pengarah Pusat Belia Antarabangsa (IYC) merangkap Setiausaha Agung Majlis Belia Asia (AYC). Rombongan ini juga turut dihadiri oleh YBhg Prof Dr Abdul Rashid Mohamad, Principal Asian Youth Academy, En. Muhammad Fadzli Hasan, Timbalan Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), En. Mohammad Shukeri Drahman, Pegawai Belia dan Sukan, KBS dan Sekretariat ASIA SPEAKS.

Program ASIA SPEAKS akan diadakan di IPB Universiti, Bogor, Indonesia pada 28 Februari 2019. Program ini merupakan program kerjasama di antara Pusat Belia Antarabangsa (IYC) Kuala Lumpur bersama Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, Majlis Belia Asia (AYC), Majlis Belia Malaysia (MBM), IPB Universiti, Bogor, Indonesia, Asian Youth Academy (AYA) dan Asia Youth Network (AYN).

Menerusi kunjung hormat ini, banyak perkara yang telah dibincangkan termasuk kerjasama dua hala diantara kedua-dua pihak di dalam program-program belia di ASEAN termasuk penganjuran Sambutan Hari Belia ASEAN bersempena ASEAN DAY yang akan disambut pada setiap 8 Ogos pada setiap tahun.

Diharapkan pertemuan ini menjadi satu titik tolak hubungan yang lebih erat lagi diantara kedua-dua pihak.

 

                                                                         Disediakan oleh : Mohd Fauzi B. Khalip                                                                       E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

                                                                             Disemak oleh : Marzuki B. Hashim                                                                              E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

Sub-kategori

MAKLUMAN TERKINI

 

PERTANDINGAN BOLA JARING TERBUKA IYC 2019  - MUAT TURUN BORANG

  

IYCEP (MALAYSIA-MALDIVES) - DAFTAR

 

IYCEP (TURKEY - POLAND - CZECH REPUBLIC) - DAFTAR

 

IYCEP (MALAYSIA - AUSTRALIA) - DAFTAR

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

Go to top
BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable