Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

Berita IYC

Kuala Lumpur, 10 September 2018 - Sebanyak 36 pasukan telah menyertai Kejohanan Bola Jaring Terbuka IYC 2018 Siri 2 yang telah berlangsung pada 8 hingga 9 September 2018, di Taman Rekreasi Pantai Eco Park, Pantai Dalam, Kuala Lumpur. 

Kejohanan ini adalah anjuran Pusat Belia Antarabangsa (IYC) dengan kerjasama Persatuan Bola Jaring Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (PBJWP). Tujuan utama kejohanan ini diadakan adalah untuk memperkasakan penglibatan belia dalam mencungkil bakat baru khususnya dalam sukan bola jaring serta memupuk semangat perpaduan dan integrasi kaum melalui sukan bola jaring.

Kejohanan ini telah dibahagikan kepada tiga kategori iaitu, Kategori Terbuka Wanita (Profesional), Kategori Terbuka Wanita (Amatur) dan Kategori Terbuka Wanita (Bawah 16 Tahun) dengan menawarkan hadiah wang tunai berserta medal dan sijil bagi tempat keempat hingga johan bagi setiap kategori.

Bagi Kategori Terbuka Wanita (Profesional), johan telah dimenangi oleh pasukan IYCKL, Naib Johan oleh pasukan DE Fighters, Tempat Ketiga Black Panters dan Tempat Keempat oleh pasukan Vampirez. Bagi Kategori Terbuka Wanita (Amatur) pula, Johan telah dimenangi oleh pasukan PPO, Naib Johan oleh WMIX MC, Tempat Ketiga oleh Volts dan Tempat keempat pula oleh Kampung Girls. Manakala, pemenang bagi Kategori Terbuka Wanita (Bawah 16 Tahun), johan telah dimenangi oleh pasukan Lionezz,  Naib Johan oleh MBPJ Avatar, Tempat Ketiga pula oleh MBPJ Fighters dan Tempat keempat oleh Hot Shots.

Majlis penutup serta penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh YBhg. Dr. Mohamed Maliki B. Mohamed Rapiee, Pengarah Pusat Belia Antarabangsa (IYC) dan En. Marzuki B. Hashim, Eksekutif Kanan (Program).  

 

Disediakan oleh : Mohd Fauzi Khalip

E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disemak oleh : Marzuki B. Hashim

E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Tapah, 16 Julai 2018 – Pusat Belia Antarabangsa (IYC) dengan kerjasama Majlis Belia Orang Asli Malaysia (MBOAM) telah menganjurkan program interaksi pelajar antarabangsa sempena Program International Exchange Student Universiti Kebangsaan Malaysia di Ampang Who, Tapah, Perak. Program Interaksi ini merupakan kesinambungan usaha pelaksanaan Program SDG’s Among Orang Asli, Young Woman and Youth in Rural Area (Sabah & Sarawak) dan telah diadakan pada 13 – 15 Julai 2018. IYC selaku penyelaras, telah dijemput oleh pihak MBOAM dengan bertujuan untuk melakukan pemantauan terhadap pelaksanaan segmen pemerkasaan bagi eko pelancongan di Ampang Woh. Selain itu, program ini diadakan adalah bagi mendapatkan cadangan penambahbaikan terhadap siri program sebelum ini yang telah disertai oleh peserta-peserta program ini, selain menentukan halatuju seterusnya Program SDG’s Among Orang Asli, Young Woman and Youth in Rural Area (Sabah & Sarawak) ini.

Antara aktiviti yang telah dijalankan adalah sesi pengenalan peserta program atau ice-breaking session, pengenalan kepada adat masyarakat semai, sesi taklimat program kepada komuniti orang asli, sesi perkongsian, sesi pengenalan kepada berburu, memancing dan jejak sejarah.

Program ini merupakan program yang melibatkan penyertaan daripada mahasiswa UKM yang terdiri daripada mahasiswa tempatan dan juga antarabangsa iaitu daripada Hong Kong, Australia dan juga Mexico. Objektif utama program ini diadakan adalah untuk membentuk sifat murni selain memupuk kesedaran matlamat SDG dalam kalangan generasi muda ini yang mana ianya merupakan salah satu misi yang ingin dicapai oleh IYC disamping mengukuhkan jaringan kerjasama dengan negara atau persatuan yang disertai oleh para peserta.

 

Disediakan oleh : Jadzreill B. Jaafar

E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disemak oleh : Marzuki B. Hashim

E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Sub-kategori

INFO TERKINI

MAKLUMAN  

PENDAFTARAN PROGRAM

IYCEP - International Youth Centre Exchange Programme (Malaysia - Republic of Korea)

Sila klik pautan<http://www.iyckul.org.my/my/component/jdownloads/download/1-root/20-iycep-international-youth-centre-exchange-programme-malaysia-korea.html?Itemid=1152 untuk maklumat lanjut.

 

TEMPAHAN KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa.

 

 

Go to top
BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable