Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

Berita IYC

 Kuala Lumpur, 17 Disember 2018 -  Pusat Belia antarabangsa (IYC) sekali lagi telah menganjurkan Program Pertukaran Belia Antarabangsa IYC (IYCEP) Malaysia – Republik Korea, pada 9 hingga 16 Disember 2018. Program ini merupakan program kerjasama dengan Kementerian Belia dan Sukan dan Majlis Belia Asia (AYC). Seramai 20 orang peserta telah menyertai program ini yang terdiri daripada pelajar sekolah, pelajar universiti, guru, pensyarah dan golongan profesional. Delegasi peserta ini telah diketuai oleh Cik Norhayati Bt. Mohd Nazori, Pegawai Belia dari Bahagian Sukan, Kementerian Belia dan Sukan, Malaysia bersama 2 orang pegawai dari IYC.

Program Pertukaran Belia antara Malaysia dan Korea Selatan adalah bertujuan untuk mengukuhkan ikatan antara negara-negara masing-masing. Selain itu, program ini juga adalah untuk meningkatkan kerjasama di antara golongan muda dalam pelbagai sektor seperti kebudayaan, pendidikan, teknologi, ekonomi dan sosial.

Melalui program ini juga, para peserta bukan hanya meneroka budaya dan kawasan baru di negara itu, malah mereka juga akan mendapat pengalaman berharga yang berkaitan dengan kerja kesukarelaan melalui aktiviti yang telah dirancang dan dijalankan.

Antara aktiviti yang dijalankan sepanjang program ini adalah aktiviti keusahawan, sesi interaksi bersama belia tempatan dan Program Keluarga Angkat di Seoul, Korea Selatan. Para peserta juga berpeluang membuat kunjung hormat ke Kedutaan Malaysia di Korea selain daripada melawat tempat – tempat menarik di Korea seperti, ASEAN – Korea Center, Istana Gyeongbukjung, Muzium  Nasional dan Muzium Peperangan.

 

Disediakan oleh : Mohd Fauzi B. Khalip

E-mel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Kuala Lumpur, 10 November 2018 – Pengurusan IYC telah menerima satu kunjung hormat daripada 20 orang pelajar bersama En. Na Woohyeon, Pengetua dan dua (2) orang tenaga pengajar Pn. Seo Yeonju dan En. Cho Kugyoun dari Sekolah Menengah Daejon Geulkkot, Korea pada 9 November 2018 bertempat di Bilik Anggerik, IYC.

Tujuan utama lawatan ini adalah untuk memberi peluang dan pendedahan kepada pelajar-pelajar sekolah dari Korea ini untuk mengenali serta bertukar – tukar pengetahuan mengenai budaya di antara masyarakat Korea dan Malaysia.

Selain itu, ia juga adalah untuk memberi peluang kepada pelajar – pelajar ini melawat beberapa tempat – tempat menarik di negara ini selain daripada mempelajari bagaimana masyarakat di Malaysia mempraktikkan sosial budaya yang pelbagai kaum di negara ini.

En. Salehudin Bin Ghazali, Felo IYC telah memberikan penerangan ringkas tentang  IYC, iaitu berkaitan program pembangunan belia, fasiliti dan kemudahan yang ditawarkan dan disediakan di IYC. Sesi lawatan ini turut hadiri oleh beberapa orang pegawai dan kakitangan IYC.

Antara aktiviti yang diselitkan sepanjang lawatan ini adalah persembahan tarian zapin daripada pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Cochrane Perkasa, Cheras, Kuala Lumpur dan persembahan puisi serta syair daripada pelajar Sekolah Kebangsaan Taman Seroja, Cheras, Kuala Lumpur.

Pelajar-pelajar ini turut dibawa melawat ke Projek Pertanian Bandar di bumbung bangunan IYC yang telah diusahakan sendiri oleh kakitangan IYC. Diharapkan dengan sesi lawatan ini, ia dapat memberikan sedikit maklumat serta pengetahuan tentang IYC dan mengenai budaya di Malaysia.

 

Disediakan oleh: Dewi Yusmalaila binti Muhamad

Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.           

 

Disunting oleh   : Hasnila binti Mohd Jani

Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Sub-kategori

INFO TERKINI

MAKLUMAN   

TEMPAHAN KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa.

 

 

Go to top
BCMath lib not installed. RSA encryption unavailable