Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

 

PHNOM PENH, Kemboja: Wakil belia Malaysia terpilih mengisi slot bagi membarisi kepimpinan tertinggi Majlis Belia Asia (AYC) selepas wakilnya, Mohamed Maliki Mohamed Rapiee dipilih sebagai Setiausaha Agung baharu AYC sesi 2016-2019.

Maliki yang juga Pengarah Pusat Belia Antarabangsa (IYC) dan bekas Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), mengisi kedudukan keempat tertinggi AYC itu selepas menang tanpa bertanding pada pemilihan komuniti itu, malam ini.

Pemilihannya sekali gus meletakkan suara belia Malaysia sentiasa mendapat tempat dan kepercayaan di rantau Asia serta negara ASEAN.

Pemilihan itu yang berlangsung di Sokha Hotel, di sini, turut menyaksikan pelantikan Presiden Baharu AYC yang disandang Ahli Parlimen muda dari Kemboja, Hun Many, yang juga anak kepada Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen.

Pada Jumaat, akan diadakan Forum Belia Asia (AYF) 2016 bertemakan "Keamanan, Demokrasi dan Ke Arah Kerjasama Serantau SDGs (matlamat pembangunan lestari)", lanjutan aktiviti yang dirangka selepas mesyuarat AYC malam tadi.

Hun Sen turut dijadual hadir merasmikan pembukaan AYF 2016 pada pagi ini, dijangka dihadiri kira-kira 500 delegasi belia dari negara Asia. AYC dianggotai 17 negara anggota termasuk Kemboja, Vietnam, Malaysia, Bangladesh, Thailand, India, Myanmar, Brunei, Korea Selatan, Indonesia, Singapura, Yamen, Maldives, China dan Filipina.

Sementara itu, Hun Many ketika berucap mengajak semua negara anggota AYC bersatu di bawah satu suara bagi membawa misi bersama membangun dan memajukan belia Asia.

Malah, beliau juga menghargai dan akan meneruskan legasi kepimpinan AYC terdahulu yang dipimpin bekas Presiden AYC, Datuk Seri Mohamad Khir Toyo.

"Saya juga mendengar pelbagai program dirangka kepada belia di setiap negara anggota (AYC) dan kita berharap semua aktiviti itu dapat disatukan pada masa depan sebagai simbol kepada penyatuan komuniti dan budaya Asia," katanya. Sementara itu, Maliki pula mengucapkan terima kasih atas amanah yang diberi dan berhajat menjadikan Kuala Lumpur  sebagai pusat utama gerakan dan operasi komuniti AYC.

Berita di petik daripada http://www.bharian.com.my/node/128128

MAKLUMAN TERKINI

 

 

Makluman  

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2022
Seluruh warga IYC mengucapkan selamat menyambut Tahun Baharu 2022 kepada seluruh rakyat Malaysia.

 

 

 

Pelawaan adalah dibuka kepada Katerer Muslim / Pengusaha Makanan Muslim yang berpengalaman, berkelayakan dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia 
dalam bidang/ taraf berkenaan bagi mengendalikan katering di Yayasan Pusat Belia Antarabangsa, Kuala Lumpur.

Untuk maklumat lanjut, Sila klik disini

 

Kini semuanya lebih mudah untuk mengetahui tentang kemudahan dan promosi yang ditawarkan oleh IYC di era digital.
Pelanggan boleh berurusan secara terus dengan kami bagi urusan tempahan dan pertanyaan tentang
pakej- pakej istimewa melalui aplikasi 'Online Chat' (Whatsapp dan Telegram).

Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform
'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

Go to top