Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

KUALA LUMPUR, 27 Jun 2016 - Program Rakan Muda Ramadan Bersama Belia Antarabangsa 2016 dengan bertemakan “We Love Ramadan” merupakan program tahunan yang dianjurkan oleh Pusat Belia Antarabangsa (IYC), Bahagian Pembangunan Rakan Muda, Kementerian Belia dan Sukan dengan kerjasama Vellfire Malaysia Club (VMC) pada 25-26 Jun (Sabtu-Ahad).

Seramai 120 orang sukarelawan yang terdiri daripada 40 orang pelajar tahfiz, 20 orang sukarelawan antarabangsa, 15 orang daripada Nazrul Azizi Consulting (NAC), 35 orang ahli Vellfire Malaysia Club dan 10 orang urusetia daripada IYC. Sebanyak 31 buah kenderaan MPV Toyota Vellfire turut dijadikan pengangkutan rasmi bagi membawa semua sukarelawan ke rumah-rumah kebajikan.

Program ini telah dilancarkan oleh YBhg. Dato’ Lokman Hakim bin Ali, Ketua Setiausaha, Kementerian Belia dan Sukan Malaysia bersama YBhg. Datuk Hatipah binti Ibrahim, Ketua Pengarah, Jabatan Belia dan Sukan, dan YBrs. Tn. Hj. Mohamed Maliki bin Mohamed Rapiee, Pengarah IYC.

Antara rumah-rumah kebajikan yang terpilih adalah Sekolah Tahfiz Anak-anak Yatim Al-Kitab Beranang, Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Ummi Selangor, Pusat Jagaan Rumah Kesayangan Petaling Jaya dan Pertubuhan Kebajikan Asnaf Al-Barakh Malaysia.

Uniknya pengisian kali ini turut mendapat penglibatan pelajar-pelajar tahfiz iaitu peserta program Inspirasi Kepimpinan “Tarbiyah Al-Khalifah”, sukarelawan tempatan dan antarabangsa untuk bersahur bersama-sama anak-anak yatim/golongan asnaf dan menyalurkan sumbangan barang keperluan dapur serta wang tunai bagi membantu anak-anak ini untuk membuat persiapan sambutan hari raya aidilfitri yang akan tiba tidak lama lagi.

Penglibatan peserta program Inspirasi Kepimpinan “Tarbiyah Al-Khalifah” merupakan salah satu pengisian program dimana peserta diberi untuk berinteraksi dan mendekati rakan-rakan sebaya/adik-adik yang kurang bernasib baik memberikan tazkirah serta memimpin semasa solat subuh.

Dengan usaha kejayaan ahli Vellfire Malaysia Club, mereka telah memperoleh sebanyak Ringgit Malaysia Dua Puluh Satu Ribu Dua Ratus Ringgit (RM21,200.00) hasil sumbangan daripada ahli-ahli kelab dan empat puluh (40) kampit beras 10 kilogram yang telah di sumbangkan oleh Syarikat Jasmin Sdn. Bhd. Selain itu, sumbangan yang telah disalurkan seperti barang keperluan asas (beras, gula, tepung, minyak masak, susu bayi, lampin dll) dan peralatan keperluan rumah (lampu, tong sampah, kotak simpanan dll).

Diharapkan dengan adanya penganjuran program seperti ini, dapat mengikat pertalian ukhwah diantara sukarelawan-sukarelawan malah ikatan silaturahim bersama anak-anak yatim dan golongan asnaf. Ini adalah mendedahkan kepada sukrelawan bagi membantu golongan-golongan yang kurang bernasib baik.

Disediakan oleh: Mohd Aminnullah bin Mohd Hanapiah

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAKLUMAN TERKINI

 

 

 

 

 

 

PAKEJ MAJLIS HARI RAYA

Tawaran bermula pada 9 Mei hingga 30 Jun 2022.

Harga Pakej bermula RM 61.80 🤗🤗🤗Tempah sekarang untuk Majlis Hari Raya anda !!!

📞 03 - 91719204 /05📧 marketing@iyckul.org.my
* Tertakluk kepada terma dan syarat

 

 

 

PENGUMUMAN 📢
 
Pengurusan IYC menangguhkan program IYC Envoy Europe 2022 yang dijadualkan berlangsung
di Poland, Czech Republic, Austria, Slovakia dan Hungary pada 21 Jun hingga 5 Julai 2022 pada satu tarikh yang akan dimaklumkan dari masa ke semasa menerusi laman sesawang dan laman sosial IYC.
 
Sebarang pertanyaan berhubung perkara ini, boleh merujuk kepada
Encik Jadzreill Jaafar di talian 03-91719204 atau +60 18-988 5276.
 

 

KENYATAAN TENDER

Pelawaan adalah dibuka kepada semua kontraktor Bumiputera yang berpengalaman, berkelayakan dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dalam bidang berkenaan bagi melaksanakan kerja-kerja seperti berikut : 


Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform 'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

 

 

 

 

Go to top