Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay
 
BUKIT JALIL, 10 FEBRUARI 2016 - Penularan virus Zika mencetuskan ke bimbangan dalam kalangan atlet apabila hingga kini masih belum ada sebarang vaksin yang boleh diambil bagi menghalang penyakit itu.
 
Bagaimanapun, menurut Pengarah Bahagian Pengarah Perubatan Institut Sukan Negara (ISN), Dr. Arshad Puji berkata, sebagai langkah berjaga-jaga beberapa pendekatan boleh diambil antaranya berbincang dengan pakar perubatan terutama ISN serta merujuk kepada nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Selain itu, Dr Arshad berkata, ISN juga akan membekalkan alat penghalau nyamuk kepada atlet terutama penerjun yang akan beraksi di Kejohanan Piala Dunia di Brazil dari 19 hingga 21 Februari ini.

Atlet disarankan mendapatkan suntikan pencegahan demam kuning (yellow fever) sebelum masuk ke Brazil. Brazil juga antara negara dengan risioko angkitan demam kuning. Hingga setakat ini belum ada suntikan atau vaksin yang boleh mencegah virus Zika ini. Suntikan ini bagaimanapun bukan satu kewajipan. Namun sebagai langkah pencegahan.

“ Selain itu apa yang boleh dibuat ISN adalah menasihatkan atlet supaya sentiasa merujuk kepada WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) dan mendapatkan nasihat KKM,”katanya. Mengulas mengenai atlet terjun yang kini berada di China, Dr Arshad berkata, mereka disarankan mengambil suntikan pencegahan demam kuning itu di negara berkenaan sebelum ke Brazil.

Oleh : Nurafika Shahrudin ( Isntitut Sukan Negara )

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin (Unit Komunikasi Korporat KBS)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAKLUMAN TERKINI

 

 

Makluman  

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2022
Seluruh warga IYC mengucapkan selamat menyambut Tahun Baharu 2022 kepada seluruh rakyat Malaysia.

 

 

 

Pelawaan adalah dibuka kepada Katerer Muslim / Pengusaha Makanan Muslim yang berpengalaman, berkelayakan dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia 
dalam bidang/ taraf berkenaan bagi mengendalikan katering di Yayasan Pusat Belia Antarabangsa, Kuala Lumpur.

Untuk maklumat lanjut, Sila klik disini

 

Kini semuanya lebih mudah untuk mengetahui tentang kemudahan dan promosi yang ditawarkan oleh IYC di era digital.
Pelanggan boleh berurusan secara terus dengan kami bagi urusan tempahan dan pertanyaan tentang
pakej- pakej istimewa melalui aplikasi 'Online Chat' (Whatsapp dan Telegram).

Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform
'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

Go to top