Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay
 
BUKIT JALIL, 10 FEBRUARI 2016 - Penularan virus Zika mencetuskan ke bimbangan dalam kalangan atlet apabila hingga kini masih belum ada sebarang vaksin yang boleh diambil bagi menghalang penyakit itu.
 
Bagaimanapun, menurut Pengarah Bahagian Pengarah Perubatan Institut Sukan Negara (ISN), Dr. Arshad Puji berkata, sebagai langkah berjaga-jaga beberapa pendekatan boleh diambil antaranya berbincang dengan pakar perubatan terutama ISN serta merujuk kepada nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Selain itu, Dr Arshad berkata, ISN juga akan membekalkan alat penghalau nyamuk kepada atlet terutama penerjun yang akan beraksi di Kejohanan Piala Dunia di Brazil dari 19 hingga 21 Februari ini.

Atlet disarankan mendapatkan suntikan pencegahan demam kuning (yellow fever) sebelum masuk ke Brazil. Brazil juga antara negara dengan risioko angkitan demam kuning. Hingga setakat ini belum ada suntikan atau vaksin yang boleh mencegah virus Zika ini. Suntikan ini bagaimanapun bukan satu kewajipan. Namun sebagai langkah pencegahan.

“ Selain itu apa yang boleh dibuat ISN adalah menasihatkan atlet supaya sentiasa merujuk kepada WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) dan mendapatkan nasihat KKM,”katanya. Mengulas mengenai atlet terjun yang kini berada di China, Dr Arshad berkata, mereka disarankan mengambil suntikan pencegahan demam kuning itu di negara berkenaan sebelum ke Brazil.

Oleh : Nurafika Shahrudin ( Isntitut Sukan Negara )

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin (Unit Komunikasi Korporat KBS)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAKLUMAN TERKINI

 

 

 

 

 

 

PAKEJ MAJLIS HARI RAYA

Tawaran bermula pada 9 Mei hingga 30 Jun 2022.

Harga Pakej bermula RM 61.80 🤗🤗🤗Tempah sekarang untuk Majlis Hari Raya anda !!!

📞 03 - 91719204 /05📧 marketing@iyckul.org.my
* Tertakluk kepada terma dan syarat

 

 

 

PENGUMUMAN 📢
 
Pengurusan IYC menangguhkan program IYC Envoy Europe 2022 yang dijadualkan berlangsung
di Poland, Czech Republic, Austria, Slovakia dan Hungary pada 21 Jun hingga 5 Julai 2022 pada satu tarikh yang akan dimaklumkan dari masa ke semasa menerusi laman sesawang dan laman sosial IYC.
 
Sebarang pertanyaan berhubung perkara ini, boleh merujuk kepada
Encik Jadzreill Jaafar di talian 03-91719204 atau +60 18-988 5276.
 

 

KENYATAAN TENDER

Pelawaan adalah dibuka kepada semua kontraktor Bumiputera yang berpengalaman, berkelayakan dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dalam bidang berkenaan bagi melaksanakan kerja-kerja seperti berikut : 


Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform 'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

 

 

 

 

Go to top