Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay
 
CHERAS, 28 NOVEMBER 2016- MyCorps merupakan program kesukarelawanan bertaraf antarabangsa yang bertujuan untuk membentuk jati diri dalam kalangan belia Malaysia. MyCorps kini dalam misi ketiganya akan berlepas ke Timur Tengah pada 5 Disember ini untuk melakukan misi kesukarelawanan yang dilaksanakan di tiga buah negara iaitu Jordan, Lubnan dan Turki. Sebelum itu, misi yang sama di laksanakan di Kemboja pada 2015 dan 2016 di mana mereka membina kemudahan dan penempatan di beberapa buah kampung. 

Sukarelawan MyCorps yang terdiri daripada 45 orang peserta datang daripada pelbagai latar belakang seperti doktor, pakar fisioterapi, guru kaunseling dan pelbagai bidang lain. Para peserta MyCorps telah menjalani Latihan Intensif (PDT) yang dilengkapkan dengan modul-modul latihan komprehensif dan bersesuaian bagi menyediakan peserta untuk menjalankan projek penempatan antarabangsa MyCorps di Timur Tengah. Modul-modul latihan ini termasuklah latihan kemahiran, sejarah bahasa dan budaya, kepimpinan, kerjasama, motivasi dan bantuan kecemasan sebagai persediaan untuk menjadikan mereka sukarelawan yang berkemahiran, berpengetahuan dan mempunyai semangat yang tinggi untuk memberi khidmat dalam menjayakan misi tersebut.

Misi MyCorps di Timur Tengah kali ini turut melibatkan dua Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang bersama-sama membantu peserta iaitu Malaysia Aid and Humatarian Relief (MAHAR) dan Malaysia Life Line For Syria (MLLFS).

Program ini bukan sekadar tempat untuk melahirkan sukarelawan terbaik, malah dapat dijadikan sebagai platform untuk membentuk sifat kepimpinan dalam kalangan belia di negara ini. Kementerian Belia dan Sukan (KBS) berharap agar program MyCorps dapat diperluaskan ke seluruh dunia dan diiktiraf sebagaimana program Peace Corps yang dibangunkan oleh United State of America (USA).

Oleh: Muhammad Amirul Izwan bin Isham (Unit Komunikasi Korporat)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Disunting oleh: Hairol Hisham bin Hamdan (Unit Komunikasi Korporat)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAKLUMAN TERKINI

 

 

Makluman  

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2022
Seluruh warga IYC mengucapkan selamat menyambut Tahun Baharu 2022 kepada seluruh rakyat Malaysia.

 

 

 

Pelawaan adalah dibuka kepada Katerer Muslim / Pengusaha Makanan Muslim yang berpengalaman, berkelayakan dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia 
dalam bidang/ taraf berkenaan bagi mengendalikan katering di Yayasan Pusat Belia Antarabangsa, Kuala Lumpur.

Untuk maklumat lanjut, Sila klik disini

 

Kini semuanya lebih mudah untuk mengetahui tentang kemudahan dan promosi yang ditawarkan oleh IYC di era digital.
Pelanggan boleh berurusan secara terus dengan kami bagi urusan tempahan dan pertanyaan tentang
pakej- pakej istimewa melalui aplikasi 'Online Chat' (Whatsapp dan Telegram).

Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform
'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

Go to top