Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

KUALA LUMPUR, 10 Ogos – Satu sesi perkongsian mengenai aeroangkasa negara ini telah diadakan di Pusat Belia Antarabangsa (IYC), Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur. Seramai 30 orang peserta yang terdiri daripada wakil Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES), Dewan Perniagaan Usahawan Agropreneur Muda, Majlis Belia Asia (AYC), Malaysia Humanitarian Movement, MyCorps dan kakitangan IYC sendiri.

Perkongsian ilmu ini yang bertajuk Membangunkan Bangsa Angkasa – Suatu Perspektif Kejuruteraan Masa Hadapan telah disampaikan oleh Prof. Madya Ir. Dr. Kamarul Arifin Ahmad dari Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia. Beliau yang kini dipinjamkan oleh sebuah universiti tersohor di Riyadh, Arab Saudi sedang bercuti di negara ini. Peluang ini telah diambil oleh IYC dengan memberi ruang kepada beliau untuk berkongsi ilmu bersama golongan muda. Kejayaan beliau dalam bidang ini merupakan satu gambaran positif kejayaan belia Malaysia memperlengkap diri dalam bidang keilmuan dan profesionalisme sehingga diterima di peringkat antarabangsa.

Menurut Dr. Kamarul, negara ini masih lagi menjadi pengguna dalam bidang aeroangkasa kerana ketidakmampuan Malaysia membangunkan teknologi aeroangkasanya sendiri. Malaysia perlu menghadapi beberapa cabaran dalam mengembangkan teknologi angkasa di mana perlu bersaing dengan beberapa buah negara maju.

  

Disediakan oleh: Dewi Yusmalaila binti Muhamad

E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Disunting oleh: Marzuki bin Hashim

E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAKLUMAN TERKINI

 

 

 

 

 

 

PAKEJ MAJLIS HARI RAYA

Tawaran bermula pada 9 Mei hingga 30 Jun 2022.

Harga Pakej bermula RM 61.80 🤗🤗🤗Tempah sekarang untuk Majlis Hari Raya anda !!!

📞 03 - 91719204 /05📧 marketing@iyckul.org.my
* Tertakluk kepada terma dan syarat

 

 

 

PENGUMUMAN 📢
 
Pengurusan IYC menangguhkan program IYC Envoy Europe 2022 yang dijadualkan berlangsung
di Poland, Czech Republic, Austria, Slovakia dan Hungary pada 21 Jun hingga 5 Julai 2022 pada satu tarikh yang akan dimaklumkan dari masa ke semasa menerusi laman sesawang dan laman sosial IYC.
 
Sebarang pertanyaan berhubung perkara ini, boleh merujuk kepada
Encik Jadzreill Jaafar di talian 03-91719204 atau +60 18-988 5276.
 

 

KENYATAAN TENDER

Pelawaan adalah dibuka kepada semua kontraktor Bumiputera yang berpengalaman, berkelayakan dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dalam bidang berkenaan bagi melaksanakan kerja-kerja seperti berikut : 


Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform 'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

 

 

 

 

Go to top