Arabic Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Hindi Japanese Korean Malay

KUALA LUMPUR, 10 Ogos – Satu sesi perkongsian mengenai aeroangkasa negara ini telah diadakan di Pusat Belia Antarabangsa (IYC), Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur. Seramai 30 orang peserta yang terdiri daripada wakil Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES), Dewan Perniagaan Usahawan Agropreneur Muda, Majlis Belia Asia (AYC), Malaysia Humanitarian Movement, MyCorps dan kakitangan IYC sendiri.

Perkongsian ilmu ini yang bertajuk Membangunkan Bangsa Angkasa – Suatu Perspektif Kejuruteraan Masa Hadapan telah disampaikan oleh Prof. Madya Ir. Dr. Kamarul Arifin Ahmad dari Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia. Beliau yang kini dipinjamkan oleh sebuah universiti tersohor di Riyadh, Arab Saudi sedang bercuti di negara ini. Peluang ini telah diambil oleh IYC dengan memberi ruang kepada beliau untuk berkongsi ilmu bersama golongan muda. Kejayaan beliau dalam bidang ini merupakan satu gambaran positif kejayaan belia Malaysia memperlengkap diri dalam bidang keilmuan dan profesionalisme sehingga diterima di peringkat antarabangsa.

Menurut Dr. Kamarul, negara ini masih lagi menjadi pengguna dalam bidang aeroangkasa kerana ketidakmampuan Malaysia membangunkan teknologi aeroangkasanya sendiri. Malaysia perlu menghadapi beberapa cabaran dalam mengembangkan teknologi angkasa di mana perlu bersaing dengan beberapa buah negara maju.

  

Disediakan oleh: Dewi Yusmalaila binti Muhamad

E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Disunting oleh: Marzuki bin Hashim

E-mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAKLUMAN TERKINI

 

 

Makluman  

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2022
Seluruh warga IYC mengucapkan selamat menyambut Tahun Baharu 2022 kepada seluruh rakyat Malaysia.

 

 

 

 
 
Pelawaan adalah dibuka kepada semua Kontraktor Bumiputera yang berpengalaman, berkelayakan dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dalam bidang berkenaan bagi melaksanakan kerja-kerja seperti berikut:

Untuk maklumat lanjut, Sila klik disini

 

Kini semuanya lebih mudah untuk mengetahui tentang kemudahan dan promosi yang ditawarkan oleh IYC di era digital.
Pelanggan boleh berurusan secara terus dengan kami bagi urusan tempahan dan pertanyaan tentang
pakej- pakej istimewa melalui aplikasi 'Online Chat' (Whatsapp dan Telegram).

Jangan lupa untuk imbas kod bar di paparan banner bagi urusan yang menggunakan platform
'Whatsapp' dan sertai saluran telegram 'IYCRESIDENCEKL' untuk berhubung dengan kami.

 

 

TEMPAH KEMUDAHAN IYC

Tempah bilik penginapan dan kemudahan IYC sekarang ! Untuk maklumat lanjut,sila hubungi kami di talian 03-91719204/5 atau layari http://live.ipms247.com/booking/book-rooms-yayasanpusatbeliaantarabangsa

 

 

Go to top